NKUL 2025
Barnehageløypa

På NKUL i år blir det programinnhold for de som jobber i/med barnehager.
Billetten, som er for barnehageansatte, dekker lunsj og kaffepauser og gir tilgang NKUL på torsdag 22. mai.
Barnehageløypa (torsdag) Pris kr. 900,-
«Barnehageløypa» er et eget spor i programmet for deg som jobber med – / er interessert i barnehage.
Påmeldingen går via NKULs ordinære påmeldingsskjema. (Kryss av for «Barnehageløypa».)
Barnehageløypa program
Torsdag 22. mai
08:30 Registrering åpner
10:00 – 10:30 Pause
Barnehageløypa start:
10:30–11:30 B1: Minisymposium
10:30–11:00 Smeller det når jeg trykker på knappen?
Rammeplanens kap. 8 om barnehagens digitale praksis var lite synlig i barnehagene våre.
Det var stort strekk i laget der noen trodde det oppsto en eksplosjon om de skrudde på powerknappen til at noen hadde høy kompetanse på området.
Det ble startet et prosjekt som skulle vare over 3 år. Målet for Digbarnehage i Skaun kommune er: «det skal bli like naturlig å velge digitale verktøy som å bruke blyant og ark sammen med barna i det pedagogiske arbeidet»
Vi vil fortelle om noen eksempler fra vår reise, hvor vi står i dag og tanker om veien videre.
Innledere:
Grete Anita Tronvoll
Anita Rotabakk
Astri Gimseng
Skaun Kommune
I barnehagens styringsdokument står det skrevet at barnehagen skal jobbe med digital praksis. Hvordan gjennomfører man dette i en barnehagehverdag? I denne sesjonen får dere møte oss fra Nordskag oppvekstsenter om veien vår fra kommunal satsing til et pågående utviklingsarbeid. Hvordan vi har jobbet med holdninger , både i personalgruppa og foreldregruppa. Hvordan vi har implementert digitale verktøy i barnehagen og samarbeidet mellom barnehagen og skole.
Innledere:
Anna Kåsbøll
Frøya Kommune, Nordskaget barnehage
Anna Kåsbøll er pedagogisk leder på storbarnsavdeling og har vært med på senterets utviklingsprosjekt Dig.oppvekstsenter. Hun er barnehagens ressurspedagog, og er en ressurs for barnehagens profesjonsfaglig utvikling i digitalisering i barnehagen.
Randi Sagøy
Frøya Kommune, Nordskaget barnehage
Randi er ressurslærer og kontaktlærer 1.kl. Randi er førskolelærer i bunn og har god kompetanse barnehage skole.
Lill Marita Olsen
Frøya Kommune, Nordskaget barnehage
Lill Marita Olsen er styrer i barnehagen, har ansvar for at prosjektet har framdrift.
Tonje Sørlie
Frøya Kommune, Nordskaget barnehage
Tonje D. Sørlie virksomhetsleder og har ansvar for at prosjektet har framdrift.
11:30–12:00 Pause
12:00–12:30 Parallellsesjon
B2A: Barnehagens digitale praksis – hva og hvordan?
I denne sesjonen vil dere gjennom praksisnære eksempler få innblikk i hvordan barnehagen kan legge til rette for en god digital praksis gjennom utforsking sammen med barna. Her vil dere også få kjennskap til arbeidsmåter som fremmer ansattes profesjonsfaglige digitale kompetanse gjennom samskapingsprosesser og refleksjonsarbeid. Økta tar utgangspunkt i et forskningsprosjekt om barnehagens utvikling av digital praksis og Skrivesenterets nettressurs Barnehagens digitale praksis som er gratis og tilgjengelig for alle på Skrivesenteret.no
Innledere:
Heidi Sandø
Skrivesenteret, NTNU
Heidi Sandø er universitetslektor ved Nasjonal senter for skriveopplæring og skriveforsking (NTNU). Skrivesenteret har som mandat å formidle hva som kjennetegner godt språkarbeid i barnehagen og god skriveopplæring i skolen. Sandø har master i barnehagekunnskap, 20 års erfaring fra praksisfeltet der hun har jobbet både i barnehage og skole. Sandø har siden 2014 hatt et spesielt fokus på å lage nettressurser som omhandler overgangen fra barnehage til skole og barnehagens digitale praksis. Hun har vært ansvarlig for å utvikle ulike digitale kompetanseutviklingspakker som omhandler barnehagens digitale praksis på Skrivesenteret.no, overgangsarbeid i Språkløyper.no, Utdanningsdirektoratet sin kompetansepakke om Trygt og godt barnehagemiljø.
Gunilla Eide Isaksen
Skrivesenteret
Gunilla er utdannet førskolelærer med 18 års erfaring som pedagogisk leder og spesialpedagog i barnehagen. Hun er ansatt ved Nasjonalt senter for skriveopplæring og skriveforskning, Skrivesentret. Hun har tidligere vært tilknyttet pedagogikkseksjonen ved NTNU og Høgskulen i Volda hvor hun har undervist på barnehage- og lærerutdanningene. Gunilla er spesielt interessert i tematikk som demokrati, mangfold, sosial ulikhet og lekens vilkår i barnehage og skole
B2B: ViduKids: Barnehagebarn lager filmer og leker med fagområdene i Rammeplanen
Vi forteller om våre erfaringer med at barn lærer seg å lage små videofilmer om matematikk. ViduKids-prosjektet viste at dette er mulig.
Å la barn lage filmer se på dem, og reflektere over innholdet sammen med voksne gir flere erfaringsmuligheter. De opplever digital danning fordi de skjønner hvordan man kan bli manipulert av en film, det er morsomt for barna, det gir mening for dem og de opplever mestring. De får et produkt som kan deles og som kan reflekteres over. Det oppstår et faglig innhold i prosessene. Det er både leik og læring for barna.
Du får vite noe om våre erfaringer med dette og hvilke muligheter for erfaringer og forståelser innenfor fagområdet Antall, rom og form slike prosjekter kan gi.
Innledere:
Signe Hanssen
DMMH
Høgskolelektor i barnehagematematikk, Dronning Mauds Minne Høgskolen for barnehagelærerutdanning. Signe er ingeniør og pedagog, og har 8 års erfaring med undervisning i barnehagematematikk. Hun er opptatt av barns leik og læring i miljøer tilrettelagt for leik og matematikk, og universitets- og høyskolepedagogikk knyttet til studentaktiv læring og meningsfull og profesjonsnær undervisning for barnehagelærerstudenter.
Oliver Thiel
DMMH
Oliver Thiel er professor i barnehagematematikk, Dronning Mauds Minne Høgskolen for barnehagelærerutdanning. Oliver ledet ViduKids-prosjektet.
12:30–13:30 Lunsj
13:30–14:30 B3: Leken og kreativ bruk med digitale verktøy i barnehagen
Digitale verktøy skal være en del av barnehagens pedagogikk, men det er mange som velger og hoppe over dette kapittelet i rammeplanen.
Har fokuset på digitale verktøy vært for svakt i barnehagen og tilført for lite ressurser og kompetanse. Har da den manglende tilførselen av ressurser og kompetanse, det og gi tid, rom og betydning til digitale verktøy noe med kjønn og gjøre?
Gjennom vårt foredrag skal vi se nærmere på denne problematikken, og vi skal gi dere masse spennende inspirasjon til hvordan dere kan bruke digitale verktøy på en leken og kreativ måte som du kan ta rett ut til din arbeidsplass.
Innleder:
Malin Lifvergren
Nordre Ås barnehage, Oslo
Malin Lifvergren -Engasjert og en stor entusiast innen kreativ bruk av digitale verktøy i barnehagen. Brenner for å vise bhg folk viktigheten av digitale verktøy som en ressurs, og hvordan man kan skape nysgjerrighet, interesse og kreativitet i det pedagogiske arbeidet. Hun jobber i bhg, nettlærer og rådgiver for OsloMet innen digitale verktøy. Siden sist vil jeg ha med meg Ragnhild By som har jobbet med meg på Medlearn, med digitale verktøy.
Ragnhild By
Ragnhild By (født1966) er utdannet lektor i drama/ teater med tilleggsutdanning i pedagogikk og skoleledelse. By er faglitterær forfatter og redaktør for boken «Form møter form- Lek møter teater». Hun har undervisningserfaring blant annet fra DMMH, videregående og Kulturskole. By har fokusert på digital kreativitet i Medlearn og Kulturskole.
14:30 Pause
15:30–17:00 (16:30) Parallellsesjon
B4A: Verksted: Lek med roboter i barnehagen! (slutt kl. 17:00)
På dette verkstedet vil vi først kort presentere DiCoTe-prosjektet. DiCoTe har som overordnet mål å styrke norske barnehagelæreres digitale kompetanse, med spesielt fokus på kodeleker. Barns lek med kodeleker kan påvirke læring av viktige ferdigheter som inkludering, samarbeid, matematisk og logisk tenkning.
Deretter vil vi presentere ressursene vi har utviklet i samarbeid med barnehagene i Melhus kommune, og barnehagelærernes erfaringer med disse. Denne hoveddelen av verkstedet vil innebære at deltakerne selv får prøve ut tre ulike kodeleker, Kubo, Rugged Robot og Cubetto. Verkstedet vil gi inspirasjon til aktiviteter med kodeleker i barnehagen, uavhengig hvilke kodeleker man har tilgjengelig.
Underveis og avslutningsvis vil vi diskuterer hvilke matematiske og sosiale muligheter barna og barnehagelærere har mulighet for å erfare gjennom aktivitetene. Vi vil også diskutere muligheter og utfordringer med bruk av de ulike kodelekene, som kan støtte barnehagens vurdering av kodeleker.
Fokuset vil være lek med kodeleker som passer til barn i alderen 3 – 5 år, uten bruk av skjerm. Verkstedet kan også passe for lærere på 1.trinn.
Innledere/fasilitatorer:
Kristel Smørsgård Kjøraas og Unni Tørstad
Strandvegen barnehage, Melhus kommune
Liene Cermane
Gåsbakken barnehage, Melhus kommuner
Camilla Normann Justnes
Matematikksenteret, NTNU
Oliver Thiel og Anne Nakken
DMMH
B4B: Verksted: Digital utelek i barnehagen (slutt kl. 16:30)
Bli med på verksted med fokus på digital praksis i barnehagen. Norske barnehager har en sterk tradisjon for lek, og for å være ute. Hvordan kan man bygge en digital praksis som ivaretar disse verdiene?
Etter en kort introduksjon vil vi dele deltakerne i diskusjonsgrupper som roterer mellom fem ulike bord/poster. På hvert bord ligger det eksempel på verktøy og ressurser som kan brukes i digital utelek i barnehagen: metalldetektor, mikroskop, endoskop, makrolinse, fugle-id med maskinlæring, interaktiv plakat med mikrokontroller, og Let’s Go Code aktivitetssett for analog programmering.
Innledere:
Trine Kupen Refvik
Høgskulen i Volda
Trine Kupen Refvik er utdannet førskolelærer og har bakgrunn som pedagogisk leider i barnehage, hvor hun var opptatt av å bruke digitale verktøy. Hun har tatt en mastergrad i organisasjon og leiing i utdanningssektoren, og jobbber nå ved institutt for digital kompetanse ved Høgskulen i Volda.
Ingvild Buhaug
Høgskulen i Volda
Ingvild Buhaug har en master i sosiologi og 15 års erfaring som lærer på vgs og i barneskolen. Hun jobber nå ved institutt for digital kompetanse ved Høgskulen i Volda, er er spesielt opptatt av lekende læring, programmering og digitale verktøy.